APOSTILE ȘI SUPRALEGALIZĂRI
Birocrație? Simplificată!
Dacă documentele tale au nevoie de un „pașaport” internațional pentru a fi recunoscute în afara granițelor, aceste servicii sunt exact ce îți trebuie. Fie că vorbim de documente personale, titluri de studii sau alte acte importante, eu mă asigur că acestea primesc undă verde pentru a călători în toată lumea.
Te ajut să sari peste etapele complicate și să obții rapid apostila/supralegalizarea, fără să simți că traversezi un labirint administrativ. Tu pregătește-ți bagajele, eu mă ocup de restul!

Instituția Prefectului aplică apostila pe următoarele tipuri de documente, prezentate în original:
-
Certificate de naștere, căsătorie și deces, formatul nou, emise după 01.01.1998;
-
Certificate de botez;
-
Certificate de cazier judiciar și cazier auto, emise cu cel mult 6 luni în urmă;
-
Adeverințe și acte de studii;
-
Adeverințe de calificare în diverse meserii;
-
Certificate de rezidență fiscală;
-
Adeverințe privind componența familiei eliberate de Direcțiile Generale Publice de Evidență a Persoanelor;
-
Adeverințe prin care se atestă vechimea în muncă vizate de Casa Națională de Pensii și alte Drepturi de Asigurări Sociale.
Ce este APOSTILA?
Apostila este un certificat emis de un stat semnatar al Convenției de la Haga (convenție care are ca scop suprimarea cerinței supralegalizării diplomatice sau consulare a actelor oficiale străine) pentru documente ce urmează a fi prezentate într-un alt stat membru al Convenției, având rolul de a atesta originea documentelor respective. În România, instituțiile responsabile cu aplicarea apostilei sunt Instituția Prefectului, Camera Notarilor Publici și Tribunalul.
Camera Notarilor Publici este responsabilă pentru apostilarea documentelor întocmite de către notarul public cu respectarea dispozițiilor Legii nr. 36/1995, cum ar fi:
-
Înscrisuri autentice;
-
Înscrisuri cu legalizare de semnătură;
-
Înscrisuri cu dată certă;
-
Traduceri legalizate.
Tribunalul aplică apostila pe următoarele documente:
-
Documente originale emise de Registrul Comerțului;
-
Documente semnate de un Executor Judecătoresc;
-
Hotărâri judecătorești.
Ce este SUPRALEGALIZAREA?
Supralegalizarea este procedura prin care autoritățile competente din România certifică autenticitatea unui act oficial emis în România și care urmează să fie prezentat pe teritoriul unui alt stat care NU este semnatar al Convenției de la Haga sau cu care România NU are încheiate tratate bilaterale pentru recunoașterea reciprocă a actelor oficiale. De asemenea, se atestă și veracitatea semnăturii, calitatea în care a acționat semnatarul actului și identitatea sigiliului sau a ștampilei de pe acest act.
Autoritățile române competente să aplice supralegalizarea sunt:
-
Camera Notarilor Publici (acte notariale sub forma înscrisurilor autentice, cu data certă, cu legalizare de semnătură, traduceri legalizate);
-
Ministerul Afacerilor Externe (documente administrative);
-
Ministerul Justiției (hotărâri judecătoreşti și actele originale emise de Registrul Comerţului).
De reținut că pentru finalizarea procedurii de supralegalizare, actele notariale supralegalizate de către Camera Notarilor trebuie să fie supralegalizate ulterior și de către Ministerul Afacerilor Externe şi de misiunea diplomatică sau oficiul consular din România al statului în care actul urmează să fie folosit.
Lasă birocrația în seama mea, iar documentele tale vor zbura la prima clasă către orice colț al lumii, fără escale administrative!
gabriela@traducatoritaliana.com
0721691697
Șos. Pantelimon, 266
București, România
Copyright © 2024 Boghiu Gabriela Monica l Toate drepturile rezervate.